Wandeling door Joure met Gildemeester of Augmented Reality

De Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) heeft een interessante historie en het gilde heeft in samenwerking met VVV Joure een wandelroute langs verschillende objecten waaronder gebouwen en vaarwaters samengesteld. De route leidt langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. Ook krijgt men tijdens de rondleiding de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de Jouster toren te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht.

Loop ook mee! Op dinsdag en donderdag om 13:30 start het Jouster Kuierke bij de VVV in Joure.
(van 3 juli t/m 25 september) Kosten 3,50 per persoon.
Rondleidingen kunnen het hele jaar, iedere dag van de week (uitgezonderd zondag) geboekt worden, voor groepen vanaf 4 personen. Per rondleiding kunnen max. 15 personen per gids deelnemen, is de groep groter dan kunnen er meerdere gidsen ingezet worden.
Het Gilde Joure is een unieke club mensen, in Fryslân zijn maar twee van deze clubs. De leden van een gilde waren oorspronkelijk gepensioneerde vaklui, die hun ambacht wensten over te brengen op anderen. Dat was van belang omdat anders bepaalde ambachten zouden uitsterven. Schilder, meubelmaker, houtbewerker, elektricien, tuinman en andere vaklieden gaven onderricht op hun vakgebied. Daarnaast waren er lessen in taal, brieven schrijven, Engels enz. De belangstelling voor deze vorm van educatie verminderde, ook omdat andere instellingen cursussen aanboden.
Wat voor het Gilde overbleef waren toen de culturele ‘kuierkes’. Een 12-tal gildemeesters houdt zich daar nu nog mee bezig.

Contactgegevens:

VVV Joure
Midstraat 99
Tel. +31 (0) 513 – 416030
info@waterlandvanfriesland.nl

Nieuw!!
Naast het wandelen van deze mooie wandelroute met een Gildemeester kun je ook via de MeAR Fryslân App door Joure wandelen met Augmented Reality.

Dowload de Fryslân MeAR App in de Appstore en laat je verrassen door de prachtige route door Joure mét Augmented Reality*. De route begint bij de VVV in de Midstraat. Vanaf daar wordt je meegenomen langs plekken me mooie en interessante verhalen.  NB. De route is 5 km en duurt ongeveer 70 minuten.